Dialoguri studențești: „Cu efort în studenție, viața este bucurie”

Viața parohiei Februarie 25, 2016

     Ce frumos este să vezi o mână de oameni adunați cu același scop: să-L descopere pe Dumnezeu. Acest lucru s-a întâmplat și săptămâna trecută la Biserica Metocul Maicilor, locul unde tineri frumoși sunt nerăbdători să înțeleagă, din diferite perspective, cuvântul lui Dumnezeu. Împreună cu părintele Bogdan Frăsilă am discutat pe tema „Cu efort în studenție, viața este bucurie”. Ne-am bucurat să auzim mărturisirile, sfaturile și îndrumările sfinției sale.

    Anii studenției sunt cei mai frumoși! Dar, oare câte alegeri avem de făcut în această perioadă, în câte locuri trebuie să fim prezenți și, mai ales, cât efort trebuie să depunem pentru a duce la bun sfârșit toate examenele? Părintele Bogdan Frăsilă ne-a spus că „noi suntem chemați să lucrăm”. Atunci când se întâmplă acest lucru, facem ca Împărăția Lui Dumnezeu să fie prezentă, căci aceasta începe încă de aici, de pe pământ. Împlinirea și satisfacția trebuie să fie doar mulțumirea Lui Dumnezeu. „Dincolo de satisfacție, atunci când îmi duceam la bun sfârșit datoria, simțeam că ziua era, a fost și este, asta pentru că mă rugam neîncetat”, a subliniat părintele. Tot el ne-a mai spus că „munca trebuie să se împletească armonios cu rugăciunea; iar dacă în ziua următoare ți-ai propus să nu faci nimic, este o zi perdută, deși aceasta nu a venit încă”.

   „Ești făcut de Dumnezeu pentru Dumnezeu”

 Ceea ce lucrăm trebuie să ne umple de bucurie, căci o muncă fără rost îți istovește sufletul. Nu e suficient să muncești doar pentru pâinea pe care trebuie să o punem pe masă, ci și pentru bucuria sufletească. Dumnezeu a pus în noi niște daruri pe care trebuie să le șlefuim. Atunci când simțim deznădejdea, este momentul  cel mai potrivit în care trebuie să ne rugăm. Spunea părintele Bogdan că „acele momente de descurajare sunt momente în care trebuie să ne așezăm în genunchi. Niciodată nu te vei ridica trist, atât timp cât te rogi fierbinte, te rogi cu adevărat! Trebuie să profitați de acele momente, pentru a atinge cu adevărat cerul, pentru a simți într-adevăr puterea rugăciunii”. Dacă ne angajăm în muncă, dar nu uităm de menirea vieții noastre pe acest pământ, vom vedea că Tatăl nostru e foarte milostiv și ne va da mai mult decât am visat vreodată. „Ești făcut de Dumnezeu pentru Dumnezeu. Poate contesta cineva acest lucru? Când omul nu se mai bazează pe sine, intră cu adevărat în domeniul lui Dumnezeu. Dacă avem nădejde în El, dacă muncim și raportăm fiecare suflare a noastră la El, atunci vom reuși!” ne-a mai mărturisit părintele Bogdan Frăsilă.

   Ce este mai frumos decât să închei o zi din viața de student cu atâtea mărturisiri ce ne-au ajuns la suflet? Am învățat că e înțelept să renunți la unele lucruri de bunăvoie, pentru a nu le pierde pe cele pe care ni le dorim cu adevărat. Împreună cu noi lucrează Sfânta Treime, iar toate câte vom întâmpina le putem depăși doar cu multă muncă și rugăciune arzătoare. Într-adevăr, cu efort în studenție, viața este bucurie!  (Ioana-Adina Busuioc – ASCOR Iași)