Scurt Istoric

Istorie Noiembrie 8, 2014

Parohia Adormirea Maicii Domnului Podoleni a fost înfiinţată cu binecuvântarea Î.P.S. Daniel, la data de 1 iunie 1994, prin desprinderea de parohia „Înălţarea Domnului” – Podoleni, ce cuprindea întreaga localitate. Încă din anul 1992, în ajunul sărbătorii „Sf. Ap. Petru și Pavel” – 28 iunie 1992, P.S. Episcop-Vicar Calinic Botoşăneanu a sfinţit locul pe care avea să se înalţe biserica parohiei "Adormirea Maicii Domnului".

Construcţia a început în toamna anului 1992, lucrările continuând pe o perioada de 14 ani. Suportul financiar necesar a fost asigurat, în cea mai mare parte, de donaţiile enoriaşilor.

Lucrările s-au realizat în regie proprie, rolul dirigintelui de şantier, suplinindu-l primul paroh al parohiei amintite, P.C.Pr. Ştefan Veleşcu. Biserica a fost construită din cărămidă şi acoperită inițial cu tablă de aluminiu.

Călătorind pe D.N. 15, la 23 km faţă de Piatra Neamţ, se observă Sf. Locaş, cu o siluetă arhitecturală armonioasă, în stil brâncovenesc.  În interior, ca elemente distinctive, menţionăm cafasul care este prelungit pe părţile laterale până la abside, precum şi cele două amvoane care încadrează  catapeteasma. Pictura este realizată de meşterul iconograf Mihai Marcu din loc. Zănesti, jud. Neamţ, în perioada 2003-2006, respectând programul prevăzut în erminia picturii bizantine în dispunerea scenelor şi a sfinţilor ce se desfăşoară în registre ample. Unitatea compoziţională este susţinută atât de benzile cu ornament al căror  motiv este cu preponderenţă vegetal, precum şi de cromatica întregului ansamblu, care îi conferă acesteia un aspect decorativ, susţinut totodată de acurateţe şi calitate tehnică.

Biserica a fost sfinţită de către Î.P.S. Daniel, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la data de 26 septembrie 2006.

În perioada 2006 - 2022, s-au construit casa parohială, casa socială, o terasă generoasă și un altar de vară, toate constituind un ansamblu parohial unitar.

În urma unor ample lucrări de înlocuire a acoperișului și de adăugare a unor pridvor deschis, susținut de stâlpi cu ornamente din piatră, a avut loc o slujbă de binecuvântare a noilor lucrări, săvârșită de Î. P. S. Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la data de 22 septembrie 2022.

Primul paroh al parohiei noastre a fost preotul Ştefan Veleşcu, începând cu data 1 iulie 1994. Începând cu data de 1 octombrie 2004, preotul paroh este pr. Bogdan Frăsilă. În perioada 2004 - 2021, preoții coslujitori au fost pr. Romeo Leonte și pr. Florin Lazăr.

Citește alte articole despre: Biserica parohială